WARSZTATY KULINARNE
W ramach realizacji projektu edukacyjnego ,,DZIEŃ ZDROWEGO ODŻYWIANIA”
w dniach 8 – 13 listopada w klasach edukacji wczesnoszkolnej odbyły się zajęcia kulinarne, które były dobrą okazją do podsumowania zdobytej wiedzy w pierwszych miesiącach nauki na temat zasad zdrowego odżywiania i konieczności spożywania śniadania - ,,Do szkoły idź po śniadaniu i ze śniadaniem”. Do warsztatów wykorzystaliśmy bogactwo świeżych owoców i warzyw. Dzieci poznały zasady higieny przed przystąpieniem do pracy z żywnością, bezpieczne obchodzenie się z przyborami kuchennymi i urządzeniami elektrycznymi – tylko pod okiem dorosłych. Chętnie przygotowywały smaczne i zdrowe przekąski i soki owocowo – warzywne, które są nie tylko zdrowsze, ale też smaczniejsze od tych gotowych, kupowanych w sklepie (opinia naszych wychowanków).
Zajęcia kulinarne nauczyły dzieci przede wszystkim czerpania radości ze wspólnego przygotowywania potraw, estetycznego ich podawania, wspólnej ich degustacji oraz kształtowały prawidłowe nawyki żywieniowe.
Serdecznie dziękujemy Rodzicom za włączenie się w realizację projektu edukacyjnego ,,Dzień Zdrowego Odżywiania”.