WARSZTATY KULINARNE

1 4W ramach realizacji projektu edukacyjnego ,,DZIEŃ ZDROWEGO ODŻYWIANIA”

w dniach 8 – 13 listopada w klasach edukacji wczesnoszkolnej odbyły się zajęcia kulinarne, które były dobrą okazją do podsumowania zdobytej wiedzy w pierwszych miesiącach nauki na temat zasad zdrowego odżywiania i konieczności spożywania śniadania - ,,Do szkoły idź po śniadaniu i ze śniadaniem”. Do warsztatów wykorzystaliśmy bogactwo świeżych owoców i warzyw. Dzieci poznały zasady higieny przed przystąpieniem do pracy z żywnością, bezpieczne obchodzenie się z przyborami kuchennymi i urządzeniami elektrycznymi – tylko pod okiem dorosłych. Chętnie przygotowywały smaczne i zdrowe przekąski i soki owocowo – warzywne, które są nie tylko zdrowsze, ale też smaczniejsze od tych gotowych, kupowanych w sklepie (opinia naszych wychowanków).

Zajęcia kulinarne nauczyły dzieci przede wszystkim czerpania radości ze wspólnego przygotowywania potraw, estetycznego ich podawania, wspólnej ich degustacji oraz kształtowały prawidłowe nawyki żywieniowe.

Serdecznie dziękujemy Rodzicom za włączenie się w realizację projektu edukacyjnego ,,Dzień Zdrowego Odżywiania”.

 

 

1 9 1 1 1 2 1 4 1 5 1 6 1 7 1 8 1 10 1 11 1 12 1 14 1 15 1 16 1 17 377147849 843262487530928 7100238736957735446 n 399972429 894174408746482 3214860107747140978 n 368113089 835194325278185 7752516403535908816 n 343389922 348289897713075 8851041944530370962 n 369268798 1700337267118026 795460578298341279 n 368515093 271443022052660 8260827176034073049 n 368296290 3630005597319649 2087772262956772735 n a 1 a 2 a 3 a 4 a 5